Bekijk de ontwerpplannen van het stadsdeel Amsterdam-Centrum
Steun de reactie / bezwaarschrift en mail ons: plan.waterloo@yahoo.com
Van het Bewonersinitiatief Plan Waterloo
Aan het bestuur en de wethouder de heer E. Koldenhof
Amsterdam, 14 november 2008
Betreft: Bezwaarschrift n.a.v. de inspraakavond van 6 november jl. over het speelterrein NUON-pleintje aan de Nieuwe Uilenburgerstraat
Geacht bestuur, geachte heer Koldenhof,
Op de inspraakavond werd slechts bij een van de twee ontwerpen een isometrische projectie (hierna te noemen fotomontage) getoond, bij het zogeheten ‘panna-plan’. Van het 'groen-plan' ontbrak een fotomontage waardoor visualisatie van het plan onmogelijk werd. Na toelichting van de projectleidster konden beide ontwerpen, wat de grote meerderheid van de aanwezigen betrof, naar de prullenbak.
Een voorstel van een van de aanwezigen –een bewoner van de Nieuwe Uilenburgerstraat– werd zeer enthousiast ontvangen door andere buurtbewoners.
Wij geven een nadere toelichting:
Het Bewonersinitiatief Plan Waterloo wijst de twee aangeboden ontwerpen van de inspraakavond ten zeerste af!
1. Voorstel 'panna-plan'
De tekening van het plan 'panna' werd op de inspraakavond toegelicht middels een fotomontage. Op de tekening van het plan 'panna' wordt in het geheel niet duidelijk dat er sprake is van een verdieping van het pleintje (trede / tribune). Na toelichting middels de fotomontage werd het ontwerp 'panna' onmiddellijk naar de prullenmand verwezen. Door de fotomontage werd namelijk duidelijk dat het ontwerp een uitnodiging is voor alles wat de bewoners niet willen: aantrekken van hangjongeren door de verdieping met een trede en de pannakooi, overlast i.v.v. geluid door de panna en een verzamelbak voor zwerfvuil. De rare zitrondjes passen bovendien helemaal niet bij de straat en de rest van het straatmeubilair.
Het idee van een speelplein (plan uit 1985) is sowieso achterhaald en wordt door het plan 'panna' ontkracht. Men wil niet in een kooi voetballen maar in de volle lengte / brede, een goal blijkt daarbij niet eens nodig, kinderen spelen overal. Ook staat de pannakooi de tennissers in de weg, die hier regelmatig een balletje slaan.
In 1985 waren er inderdaad wensen voor het inrichten van een speelplein voor de wat oudere jeugd. Ons inziens leven wij nu beslist in een andere situatie, o.a. omdat er een speelstraat is gerealiseerd in de Nieuwe Batavierstraat. Het Nuon-plein moet dan ook aantrekkelijk worden voor alle (!) omwonenden door zoveel mogelijk openheid uit te stralen. Het pleintje moet daarom juist niet nadrukkelijk een speelterrein worden door het te verkleinen middels een kooi (!) en lelijke zitknutsels in foute kleur.
Gezien de tekeningen was de ontwerper kennelijk niet op de hoogte van wat zich nu afspeelt op het plein, van het plan Groot Waterloo District (2008) en van het nieuwe Masterplan Waterloo (2008). Reeds in 2002 heeft het Stadsdeel Amsterdam-Centrum een poging ondernomen om het Waterlooplein richting de Nieuwe Uilenburgerstraat tot 'wandelroute' te herprofileren voor een aantrekkelijke bereikbaarheid van het Nemo, het Scheepvaartmuseum, het Oosterdok en het Centraal Station. In dit kader kreeg de Nieuwe Uilenburgerstraat vanaf 2003 eenrichtingsverkeer en werd de Nieuwe Batavierstraat een speelstraat.
Uit Het Parool van 15-07-2008: "Het Waterlooplein en omgeving moeten aantrekkelijker worden voor toeristen. Zes culturele instellingen rond het plein hebben daarvoor de stichting Groot Waterloo in het leven groepen. ... "
Wil men de Waterloopleinbuurt aantrekkelijker maken en uitstraling creëren dan kiest men voor eenheid in het straatmeubilair in het Groot Waterloo District en wordt de Nieuwe Uilenburgerstraat nadrukkelijk betrokken bij het Masterplan Waterloo.
Voorbeelden m.b.t. meubilair en uitstraling:
2. Voorstel 'groen-plan'
Het groenplan werd op de inspraakavond gepresenteerd zonder een fotomontage.
Op het stadhuis lagen helaas uitsluitend de eendimensionale ontwerptekeningen en geen fotomontages ter inzage. Zonder fotomontages of uitvoerige toelichting zijn de ontwerptekeningen niet te begrijpen, zo bleek op de inspraakavond. Voor diegenen die niet aanwezig konden zijn op de inspraakavond zijn enkel de ontwerptekeningen dan ook volstrekt onvoldoende om zich een correct beeld te kunnen vormen.
Het groenplan voorziet dus in beplanting (in een bak!!) waarvoor twee jaar lang een hek nodig is om de beplanting te laten aarden. Dit aspect alleen al lijkt ons zeer onwenselijk! Na meer dan 2 decennia met een verwaarloosd plein (vanwege begroeiing, onkruid, kale banken met rugleuning achter een hek, zwerfvuil) willen wij bewoners niet nogmaals opgezadeld worden met een plein met begroeiing (hoe laag ook) en al helemaal niet met twee jaar lang een hek er omheen om het te beschermen. Beplanting op het plein is een uitnodiging voor hondenpoep, verzamelbak voor condooms enzovoort. Als bewoners hebben wij last van wildplassen, zelfs (menselijk) poepen en losse rommel juist door de begroeiing. Wij hebben al te lang tegen lelijk struikgewas moeten aankijken met alle gevolgen vandien.
Raar dat in het groenplan ineens wel nieuw te planten bomen ingetekend staan terwijl de organisatoren van de inspreekavond de verzoeken van diverse bewoners voor extra bomen op het plein meteen als onuitvoerbaar afwezen. De vervuiling van de grond zou dit niet toelaten. Deze redenering raakt o.i. kant noch wal. Medewerkers van NUON hebben daar ook zonder extra bescherming gegraven en de twee bestaande bomen doen het prachtig. Ook zijn de plannen voor de nieuwe bomen strategisch geplaatst op plekken waar geen kabels lopen. Wij verzoeken met klem de mogelijkheid van een of twee extra bomen nader te onderzoeken.
Samenvatting van onze tegenargumenten
De twee gepresenteerde plannen versterken o.i. de bestaande problemen, waaronder:
- Openbare toilet functie
- Zwerfvuil
- Overlast van ‘oudere jeugd’
- Overnachtende toeristen
- ‘Dekking’ voor junks
3. Oplossingen en wensen van bewoners voor een ‘definitief’ ontwerp, die tevens
bovengenoemde problemen (zo goed als) oplossen:
Wij wensen een ingetogen, open plein met een goed lichtplan, een afvalbak en mooie zitbanken, die aansluiten bij het straatmeubilair in de Jodenbreestraat en de Nieuwmarkt.
Als Bewonersinitiatief zijn wij na de inspreekavond het meest enthousiast over een reeds ingediend plan: wij steunen van harte en dringen met klem aan op de uitvoering van het ontwerp van de tuinarchitect Bart Ouwehand uit de Nieuwe Uilenburgerstraat 58A. Dit plan is al schriftelijk en voorzien van een tekening aan de gemeente toegestuurd.
4. Wij vatten onze voorstellen en motivatie samen:
Het Bewonersinitiatief alsmede veel aanwezigen op de inspraakavond, waren niet op de hoogte dat aankondigingen voor o.a. inspraak alleen nog bekend worden gemaakt in het “Stadsdeel nieuws”.
Om in deze lacune te voorzien verzoeken wij hierbij digitale toezending van de plannen (ontwerptekening EN fotomontage) zoals op de inspraakavond gepresenteerd. Wij zullen deze op de website van het Bewonersinitiatief plaatsen zodat alle direct betrokkenen alsnog hiervan kennis kunnen nemen. Onnodig te zeggen dat bovengenoemd voorstel ook op deze website gepresenteerd wordt.
Wij hopen u hiermee voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben. Bij het volgende ontwerp zouden wij echter graag in een eerder stadium betrokken willen worden. In het bijzonder zien wij uit naar een ontmoeting met de ontwerper.
Met vriendelijke groet,
hoogachtend,
het Bewonersinitiatief
*1
PAROOL - 'Groen dak' moet milieu Amsterdam verbeteren (21-08-08)
In de binnenstad van Amsterdam moeten meer zogeheten 'groene daken' komen. Deze platte daken die zijn bedekt met gras, planten of mos zijn namelijk goed voor het milieu, met name voor de luchtkwaliteit. Particulieren, bedrijven en woningcorporaties moeten daarom subsidie krijgen als ze er een aanleggen. Daartoe heeft het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum besloten, maakte een woordvoerder woensdag bekend. De subsidie moet maximaal 1000 euro per dak bedragen. De stadsdeelraad moet de plannen nog goedkeuren.
Steun de reactie / bezwaarschrift - mail ons: plan.waterloo@yahoo.com