Financiering

Aan het geld hoeft het kennelijk niet te liggen. Uit onderstaande nieuwsartikelen blijkt alvast dat er geld beschikbaar is van de overheid, de gemeente en woningcorporatie Ymere.

Citaat uit Het Parool 15-07-08: 'Joël Cahen: ''Ons streven is een extra museumkwartier in de stad te maken.'' '

Als buurtbewoners van een aanstaande 'museumwijk' mogen wij veronderstellen dat de betrokken culturele instanties en ondernemers gebaat zijn bij een leefbare omgeving met een prettige uitstraling naar toeristen en dat zij daaraan gul financieel zouden willen bijdragen. I.h.k.v. een extra museumkwartier willen wij als bewoners de betrokken ondernemers, culturele en gemeentelijke instanties vragen om zich te verdiepen in onze voorstellen aangaande 'leefbaarheid, duurzaamheid, verfraaiing en groenvoorziening (budget groenvoorziening: 6 miljoen euro). Onze voorstellen betreffen concrete oplossingen en worden aangedragen door een bewonersinitiatief (budget bewonersinitiatieven: 3 miljoen euro)...
Mooi, dat willen wij buurtbewoners graag in praktijk gebracht zien, t.w.:

- verwijdering van de boomranden, plaatsing van boomroosters uit gietijzer en (waar gewenst) plaatsing van boombanken
- een opgeknapt pleintje (Nuon), groene milieudaken voor de Nuon-gebouwen en een graffitimuur
- verwijdering van de glas- en papierbakken (verplaatsing/uitbreiding aan de Jodenbreestraat)
- de zelfde afvalbakken als in de Jodenbreestraat
- geen witlicht maar geellicht in de Nieuwe Uilenburgerstraat
- extra duidelijke verkeersborden op de juiste plekken voor toeristenbussen
- deugdelijke borden voor buitenlandse toeristen m.b.t. wielklemmen
- bij parkeerbetaalpalen uitleg in het Engels voor toeristen in wat mensvriendelijker, grotere, letters
- heropening van de ondergrondse weg (rotonde Mr. Visserplein) t.b.v. parkeer- en keerruimte voor uitsluitend toeristenbussen
- hondenuitlaatplek (b.v. op de rotonde)

NIEUWSARTIKELEN

PAROOL - 'Groen dak' moet milieu Amsterdam verbeteren 21-08-08
In de binnenstad van Amsterdam moeten meer zogeheten 'groene daken' komen. Deze platte daken die zijn bedekt met gras, planten of mos zijn namelijk goed voor het milieu, met name voor de luchtkwaliteit. Particulieren, bedrijven en woningcorporaties moeten daarom subsidie krijgen als ze er een aanleggen. Daartoe heeft het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum besloten, maakte een woordvoerder woensdag bekend. De subsidie moet maximaal 1000 euro per dak bedragen. De stadsdeelraad moet de plannen nog goedkeuren.

spacemakers - 150 miljoen voor krachtwijken 04-02-08
Amsterdam krijgt deze kabinetsperiode zo'n 150 miljoen euro extra van het rijk in het kader van de wijkenaanpak. Dat blijkt uit een overzicht van minister Ella Vogelaar (Wonen en Wijken) van de investeringen van het kabinet in haar veertig 'krachtwijken'. In een brief aan de Tweede Kamer geeft Vogelaar een opsomming van alle nieuwe investeringen in de veertig wijken. Daaruit blijkt dat de Amsterdamse wijken op zo'n vijf miljoen euro kunnen rekenen voor sport en cultuur op brede scholen. Voor bewonersinitiatieven om de wijken te verfraaien komt bijna drie miljoen naar Amsterdam.

Het Parool - Vos doet niet veel met budgetten 22-05-08
AMSTERDAM - Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) van Milieu en Zorg gebruikt haar milieubudgetten niet en beheert de zorgbegroting niet goed, oordeelt de gemeenteraad. Speerpunt van de kritiek betreft een budget van zes miljoen euro, bedoeld voor groenvoorziening in de stadsdelen. Dat geld bleek bij het bespreken van de jaarrekening niet uitgegeven. ''De wethouder heeft het over 'inspanningen' en zegt dat ze haar best doet. Maar er gebeurt niets,'' aldus CDA'er Lex van Drooge. ''Overal blijft geld in het laatje van Vos liggen, omdat ze niet klaar is of geen overeenstemming met partijen bereikt. Haar eigen milieudienst schrijft in de stukken dat er geen milieuplan is en dat er geen duurzaamheidsplan is. '' Zijn oordeel over de wethouder: ''Vos is een vreselijke vriendelijke wethouder, maar wij vragen ons af of die urgentie die het milieu verdient ook wel aankomt bij haar eigen mensen en de burgers tegen wie zij spreekt.'' Ook Vos' partijgenoot Barn Geurts zei dat er te veel geld in de potjes bleef zitten: ''Vorig jaar is van die zes miljoen slechts twee ton besteed. Ik zou het jammer vinden als de niet voor het milieu benutte gelden terugvloeien naar het rijk.'' De Dienst Zorg en Samenleving, die eveneens onder Vos valt, baarde de raad ook zorgen. De begroting van de dienst is sinds het rijk de zorg heeft doorgeschoven naar de gemeente, enorm gegroeid en bedraagt ruim 150 miljoen euro. Volgens de raad zijn daarvan enkele procenten onduidelijk in de begroting. Vooral het CDA wijst erop dat die procenten kunnen leiden tot grote risico's voor de gemeente. Van Drooge eist met steun van de andere raadsleden dat voortaan elke negen maanden een rapport geschreven wordt. Vos wijt het blijven liggen van het geld voor groen aan de stadsdelen en heeft beterschap beloofd. Ze zegt dat ze het zorgbudget goed in de gaten houdt. ''Ik zit er echt boven op.'' (TON DAMEN)

 

YMERE
(Ymere heeft niet gereageerd op onze oproep aangaande de problematiek in de Nieuwe Uilenburgerstraat en omgeving ! )
Ymere maakt zich sterk voor leefbare buurten "... dankzij het opknappen van straten en pleinen gaan mensen met een goed en veilig gevoel naar buiten. ... Ymere gelooft in een breed gedragen aanpak: daarom zoeken we zo veel mogelijk samenwerking met de politiek, welzijn, scholen, ondernemers, creatieven en uiteraard met bewoners. Door een gezamenlijke inzet maken we ons sterk voor een betere openbare ruimte en onderlinge contacten. Zo tillen we een buurt naar een leefbaarder niveau."

Ymere - Wonen in een stad, wonen in het groen "Ymere richt zich op het realiseren en stimuleren van groentoepassingen in nieuwbouwcomplexen en bestaande bouw, vooral op plekken voor gezamenlijk gebruik."

Ymere - Wonen bij kunst, leven met architectuur "Ymere laat zich graag inspireren door ontwerpers. De masterstudenten van de Design Academy in Eindhoven kregen de opdracht voorstellen te doen voor ingrepen in de openbare ruimte in de Amsterdamse Dapperbuurt. Landschapsarchitecten richten in opdracht van Ymere binnenterreinen en (semi)openbaar groen in, een kwaliteit die bewoners erg waarderen. Ymere en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) hebben het Matchingsfonds Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte opgezet. Private partijen storten een bedrag in dit fonds, dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst matcht met een gelijk bedrag. Zo maken we samen grootschalige beeldende-kunstprojecten in Amsterdam mogelijk en hopen we ook andere bedrijven te overtuigen meer én structureel te investeren in beeldende kunst in de openbare ruimte."