......... Plan Waterloo

..



. ...........
Tentoonstelling

______Fotograaf

______Financiers

______Initiatief

______Persbericht

______Lokatie

______Links


..............Update 2021




_______English

______



_______Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Persbericht van het Bewonersinitiatief Nieuwe Uilenburgerstraat ‘Plan Waterloo’

Betreft: Cultuurhistorische foto's in de openbare ruimte van de Nieuwe Uilenburgerstraat

 

Het Bewonersinitiatief is verheugd u te mogen attenderen op de expositie van cultuurhistorische foto’s in de Nieuwe Uilenburgerstraat aan het 'Nuon'-pleintje nummer 27.

De expositie:
Na afsluiting van de herinrichting van het pleintje in de zomer van 2009 heeft het bewonersinitiatief in oktober 2009 het projectvoorstel ontwikkeld om historische foto’s te exposeren in de openbare ruimte van de Nieuwe Uilenburgerstraat.

In de beeldbank van het Stadsarchief hebben wij documentaire foto's in zwart/wit gevonden van de Joodse markt in de Nieuwe Uilenburgerstraat, die in 1935 zijn gemaakt door de in Oostenrijk geboren joodse fotograaf Wolf Suschitzky.
Dhr. Suschitzky, nu 98 jaar, is verheugd dat er vanuit de bewoners van de Nieuwe Uilenburgerstraat belangstelling is ontstaan om zijn destijds vervaardigde momentopnamen nu in het openbaar tentoon te stellen.

Na acht maanden voorbereiding zijn op 28 juni 2010 drie foto’s van Wolf Suschitsky in groot formaat op vinyldoeken in staalkabelframes geplaatst aan de gevel van het verdeelstation van Alliander (voorheen Nuon) voor het pleintje in de Nieuwe Uilenburgerstraat. De formaten: 3.43 x 2.75 meter (2x) en 1.70 x 2.75 meter (1x).

Aan de muur van de gemeentelijke Dienst IVV, naast de gevel van Alliander, is op 13 juli 2010 de bijbehorende gevelplaquette met informatie omtrent de fototentoonstelling geplaatst.
Op deze gevelplaquette zijn de drie foto’s van Wolf Suschitsky gegraveerd, samen met één foto uit het Stadsarchief uit 1943, waarop een praktisch lege Nieuwe Uilenburgerstraat te zien is, met de ghettoborden ‘Joodsche wijk / Judenviertel’.

De expositie heeft als doel om bewoners, de buurt en vooral ook toeristen te kunnen laten genieten van het culturele verleden van de wijk en te attenderen op de historische feiten middels de plaquette.

Het fotoproject is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Wijkcentrum d’Oude Stadt en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Het project van het bewonersinitiatief wordt juridisch vertegenwoordigd door Stichting JAM.

Het is de bedoeling om t.z.t. andere cultuurhistorische fotodoeken te plaatsen en vervolgens te laten rouleren. De gevelplaquette blijft een vast onderdeel van de tentoonstelling.